Wat is de Alexandertechniek?

Alexandertechniek is een geavanceerde manier om je houding en prestaties te verbeteren en te veranderen. Door deze techniek te leren krijg je een rationeel begrip van hoe je je lichaam gebruikt en het gereedschap om je lichaam een andere gebruiksaanwijzing te geven. Eentje die pijn en spanning verlicht en je leven een stuk gemakkelijker maakt.

Houding is niet iets wat je hebt, zoals je botten en spieren, maar het resultaat van uw neuromusculaire gedrag als spieren gespannen of los zijn in alle richtingen. Omdat we allemaal onze eigen unieke, onbewuste houdingsgewoonten ontwikkelen, is het veranderen van je houding veel ingewikkelder dan "doe deze oefeningen" of "sta rechtop". Om jouw houding te veranderen moet je de manier waarop jouw neuromusculaire systeem zich gedraagt ​​bij het reguleren van de spierspanning veranderen.

Alexandertechniekdocenten zijn experts in het aanleren van hoe je deze spierspanning beheerst, niet alleen ter verbetering van de houding, maar ook om het gemak en evenwicht te brengen in alles wat je doet. Alexandertechniek is de basis voor veel acteurs, dansers en muzikanten om hun houding en de prestaties te verbeteren. Dit al bijna honderd jaar.

 

Jack Stern M.D., neurosurgeon

97% of people with back pain could benefit by learning the Alexander Technique -

it is only a very small minority of back pain sufferers that require medical intervention such as surgery.

-- Jack Stern M.D., neurosurgeon

 

 

 

In wetenschappelijke studies heeft de Alexandertechniek bewezen effectiever te zijn dan standaard medische zorg in bijvoorbeeld het verminderen van asymptomatische chronische rugpijn. Zelfs na een jaar, hadden patiënten met alleen reguliere medische zorg gemiddeld 21 dagen pijn per maand. Patiënten die 24 lessen in Alexandertechniek hadden kwamen op gemiddeld slechts 3 dagen pijn per maand. Belangrijker nog, er was geen verschil in Alexander-techniekstudenten die ook werden voorgeschreven om te sporten en degenen die dat niet deden. Beide groepen vertoonden dezelfde verbetering. Dus wel of niet extra bewegen had geen invloed op de verbetering van rugpijn.

Er is ook aangetoond dat Alexandertechniek dat lopen en het evenwicht bij patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert, longinhoud toeneemt zonder ademhalingsoefeningen en het functionele bereik bij ouderen verhoogt.

Kortom, een goede houding is belangrijk voor de gezondheid en Alexandertechniek kan het je geven.

Privé lessen in de Alexandertechniek

Jij kan je houding zonder hulp van anderen veranderen maar alleen als je goede houding al weet. Maar als jij dat al weet dan doe je het alweer.  

Tijdens een les gebruik ik mondelinge instructie samen met een zeer lichte aanraking om te ontdekken wat je eigen beste houding is door een herverdeling van de spierspanning in uw hele lichaam. Je leert dan ook een betere houding door het zelf te ervaren, niet door hard te werken.

Met eenvoudige bewustzijnsoefeningen die je overal op elk gewenst moment kunt oefenen, leer je je nieuwe houding te handhaven zowel tijdens activiteiten als in rustende positie.

We werken in het begin aan dagelijkse bewegingen als zitten, lopen, staan en liggen (op een massagetafel). Als je de controle over je houding verbetert kunnen we elke beweging of activiteit die je wilt verbeteren onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld het spelen van een muziekinstrument zijn, typen op een toetsenbord, een toespraak of het uitvoeren van een dansbeweging.

 

Er zijn geen fysieke oefeningen of speciale apparatuur en, met uitzondering van de schoenen, blijf je volledig gekleed tijdens de les.

Het duurde een tijd om uw huidige houding gewoonten te ontwikkelen, en het zal een tijdje duren om ze te veranderen. Een standaard cursus bestaat uit 24 privélessen. Soms zijn 8 lessen genoeg om problemen op de korte termijn te verhelpen. Veel studenten blijven maanden, zo niet jaren en zien Alexandertechniek als een echte lifestyleverandering.

John Cleese

I find The Alexander Technique very helpful in my work.

Things happen without you trying. They get you to be light and relaxed.

You must get an Alexander teacher to show it to you.

-- John Cleese, actor

Gecertifieerde leraar van de Alexandertechniek

Tom Koch onderwijst Alexandertechniek sinds 1987. Hij is gecertificeerd door het Amerikaanse Center for the Alexander Technique in New York. Hij heeft les gegeven over de hele wereld, waaronder Amerika, Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Australië. Hij heeft les gegeven aan dansers en musici, maar ook managers, zwangere vrouwen, en mensen met chronische ziekten zoals MS, RSI, artritis, rugpijn en stijfheid.  Zijn praktijk bestaat uit:

  • Cursussen in de Alexandertechniek
  • Individuele lessen in  Alexandertechniek
  • Masterclasses voor professionele uitvoerende artiesten
  • Privé-begeleiding voor studenten van de podiumkunsten
  • Groepslessen en workshops in Alexandertechniek voor scholen, bedrijven en organisatie’s
  • Prive-lessen en workshops in geavanceerde hands-on technieken voor Alexanderleraren en stagiaire’s

Tom is ook erkende lid van de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek (NeVLAT).

 

Juliette BinocheIt is a way to transform stress to joy. It's my way of keeping on track with work and truth and the world I’m in which is working with people and creating.

It’s for anyone who wants to be in contact with their own body and the way we tense ourselves and relax ourselves.

It’s another way of moving.

-- Juliette Binoche, actress

Tom's studio ligt in het centrum van Amsterdam (zie kaart hieronder), op slechts tien minuten lopen van het centraal station, en op slechts 2 minuten van de tramhalte Nieuwezijds Kolk. In uitzonderlijke gevallen is ook Tom beschikbaar voor privélessen in uw huis of kantoor. Groepslessen en workshops kunnen naar uw specifieke wensen gestructureerd worden.